12 elleville avistitler og forsider fra Norge

Noen avisoppslag lever videre til evig tid. Det så vi på tiårsdagen for denne Dagblad-forsiden, like før jul.

Å samle gode, norske eksempler på tabloidkunst og skandaler er litt vanskeligere enn man skulle tro. Vi er ikke er like drøye som i England og New York.

Dessuten er flere av oppslagene det snakkes om faktisk litt vanskelige å finne.

Men: Her følger en slags kraftsamling av norske klassikere. Å rangere dem tør jeg ikke. Det kan til og med være at det aller beste oppslaget ikke er funnet, så tips meg gjerne!

BA 19. november 1999

Selveste @badesKen står bak denne saken. Jeg husker nøyaktig hvor jeg var da jeg leste. Og ja, jeg lo. Altså, når du overbeviser vaktsjef om at dette skal på trykk, så er jo resten av karrieren staket ut. Den er jo det.

VG: 20. august 2003

Denne skal etter det jeg hører være en intern kilde for rødming i VG, den dag i dag. Hva skal man med familieterapi når det bare er å kjøre en meningsmåling?

VG: Mandag 13. september 1993

Dønn saklig tittel og ingress. Ingen tvil om nyhetsverdien. Knapt noen norske partier har opplevd å miste så mange velgere i løpet av en valgkamp. Men kombinasjonen av bilde og publisering på selve valgdagen skapte full skandale.

Dagbladet beklaget denne.

BA: Fredag 28. januar 1994

Dette er en av historiene jeg forteller på pub. Jeg måtte imidlertid lete lenge før jeg fant den. Trodde nesten jeg hadde funnet på det selv.

BA: Torsdag 23. mars 1999.

Er dette lov da? Et BA-klipp jeg kom over mens jeg jaktet på Venus-tittelen.

Dagbladet: Torsdag 17. januar 1991

Enkelte mente avisene tok frem "krigstypene" for ofte. Hva skulle man gjøre hvis det faktisk ble krig? Så viste det seg at Dagbladet hadde tenkt på den saken.

Dagbladet: Fredag 10. november 1989

En av de aller største klassikerne i den norske tabloid-historien. Ikke fordi det er noe galt med oppslaget. Men fordi nyheten om Berlin-murens fall ble prioritert bort fra fronten.

Drammens Tidende: Lørdag 3. november 1984

I et av kommentarfeltene på den nå legendariske Meland-bloggen oppstod det en drøs om morsomme overskrifter. Jeg har sjekket alle, og noen av dem lar seg bekrefte. Som dette tipset fra Sven Egil Omdal. Etter drapet på indias statsminister og påfølgende massedrap slo Drammens Tidende opp denne ta saken hjem-vinkelen: "Mjøndøling blir i India tross uro".

Nordlandsposten: Tirsdag 24. november 1984

Samme elegante(?) forsøk på å ta saken hjem i Nordlandsposten etter pågripelsen av Arne Treholt. Husket av Alf Skjeseth på Meland-bloggen.

Samme øvelse i 2020: Sandnesposten tar saken helt hjem.