Her er reality-eliten

Siden starten har minst 2 646 nordmenn deltatt i realityprogram på tv. For de aller fleste er dette noe som bare skjer en gang i livet. Men 29 av deltagerne (1 %) har deltatt i fem program eller mer. De er én-prosenterne. Reality-eliten.

I vår gikk det en debatt om gjenbruken av kjendiser på norsk tv, en journalistisk gjenganger som dukker opp i blant. At det er kjendiser på tv ble blant annet avslørt av Dagbladet i 2010, TV 2 i 2013 og Hamar Arbeiderblad i 2021.

Som en del av mitt prosjekt om å lære noe nytt hver dag syslet jeg i vinter med å "scrape" Wikipedia for rene data. Et journalistisk spennende verktøy. Så jeg lurte: Selv om det er umulig å kartlegge alle som er på tv - kan jeg i det minste bruke Wikipedia til å si noe definitivt om realityprogrammene som er sendt her hjemme?

Ved hjelp av xml- og html-koder i Google sheets gikk det raskt å fylle et regneark med informasjon. Wikipedia er fint sånn. Rundt omkring sitter folk og registrerer dette fortløpende. Som et frivillig, statistisk sentralbyrå. Dermed var veien kort til litt journalistikk.

Journalistikk som blant annet gir svar på spørsmålet: Hvem er gjengangerne i reality-programmene?

Dette er de 29 som har deltatt i fem programmer eller mer. En eksklusiv gjeng,  som delvis bekrefter inntrykket av at "de samme kjendisene går igjen i alle programmene".  Samtidig er det jo sånn at 99 prosent av deltagerne IKKE er så synlige.

2 229 av realitystjernene har bare deltatt i ett program hver.

Linni Meister topper listen. For henne begynte denne reisen, bokstavlig talt, på en øy i Malaysia i 2007. Siden har hun regelmessig vært med på store og små seersuksesser.


Hvis du først sikrer deg en plass i reality-eliten kan du regne med massiv eksponering på tv. I tabellen under har jeg summert det gjennomsnittlige seertallet for alle sesongene de ulike deltagerne har deltatt i. Her troner Mia Gundersen på topp med totalt 3,7 millioner.

Det er et formidabelt tall det kan være morsomt å sette i perspektiv: Mia Gundersen innledet karrieren sin i Rogaland Teater på 80-tallet, der jeg så henne for første gang som 17-åring. Da satt vi i en fullsatt sal med 353 seter.

3,7 millioner seere tilsvarer 10 524 utsolgte hus i Rogaland teater.

Så hvis Mia hadde blitt i Stavanger måtte hun solgt ut teateret 300 dager i året, helt fra 1986 og fram til i dag, for å oppnå det samme tallet.

Da er det så klart enklere og mer effektivt å opptre i sju realityprogrammer på tv.40 000 datapunkter

Til grunn for denne analysen ligger så mange som 40 000 datapunkter. Som også er en av lærepengene underveis: Omfanget vokser lynraskt når man blir ivrig og legger til flere og flere kategorier.  

Og når omfanget øker blir det mer krevende å behandle dataene. Enda verre å vaske dem: Heter han Øyvind Sauvik? Eller Øyvind "Vinni" Sauvik? Eller er det Vinni uten hermetegn? Når det gjelder sånne ting er ikke Wikpedia konsistent. Og den eneste måten å rette på er å gjøre jobben manuell.

Kjedelig!

Så når prosjektet vokser i størrelse blir jobben med å begrense oppgaven viktig. Og som mange statistikere kan fortelle deg: Å komme frem til riktig definisjon er ofte det vanskeligste underveis - og det som skaper mest krangel etterpå.

Her er noen setninger som løst har definert prosjektet:

  • Realityprogrammer handler om folk som gjør noe som ikke er jobben deres helt til noen vinner.
  • Denne definisjonen gjør at jeg kan utelukke talentprogrammer, reiseprogrammer, dokusåper og de gammeldagse datingprogrammene.
  • Jeg har også sett bort fra programmer som bare overlevde én sesong.

Dermed endte jeg med denne listen over norske realityprogram siden 1999, her komplettert med meduehus, antall deltagere totalt, antall sesonger og totalt seersnitt.

Så.

Hva er mest populært? Kjendis-reality eller vanlige folk? Og hvordan er det med kjønnsbalansen? Der kom jeg over noen litt overraskende funn. Mer om det i neste post!

Flere poster om reality-historien:

Kjendis-reality eller vanlige folk?

De som ble kjendis av å være vanlige folk

Er reality-verden likestilt?

Endringslogg:

23.11. kl.9.12: Serien "Øya" som gikk to sesonger på TV 2 er lagt til i oversikten. Det bringer totaltallet realitydeltagere opp i 2646.

(Foto: TV3/Rune Bendiksen, CC-lisens)