3 nye vaner jeg tok med meg fra Nordiske Mediedager 2021

Årets nyttårsforsett om å bruke en time hver dag til å lære noe nytt får stadig overraskende utslag i hverdagen. For eksempel er jeg blitt mer opptatt av å hente ut konkrete resultater av hverdagslige ting som en interessant samtale eller det å følge med på en konferanse eller et webinar.

Det er fint å la seg inspirere. Men så må man gjøre noe med det.

Hva kan jeg praktisk bruke dette til? Hvordan kan ta det jeg nå har hørt ta meg videre? Skal jeg ta denne anbefalingen på ordet?

Her er tre nye vaner jeg tar med meg fra Nordiske Mediedager 2021, der jeg deltok både fysisk og digitalt i mai.

1/ start.me - en personlig forside, anbefalt av New York Times

På tampen av journalist Malachy Browns presentasjon av arbeidsmetodene til New York Times' visuelle gravegruppe kom det en kjapp anbefaling. Malachy viste frem et slags dashboard der redaksjonen samler de nettbaserte verktøyene de bruker.

– Startch.me, sa han.

Dette fanget min oppmerksomhet og i en god håndfull minutter prøvde jeg å finne "startch.me". Som ikke finnes.

Men etterhvert gikk det opp for meg at Malachy er irsk.. Han snakket om start.me. En personlig startside der du kan samle lenker til nettsider og verktøy du bruker ofte.

Malachy Brown, New York Times. Foto. Nordiske Mediedager

Jeg falt umiddelbart for dette opplegget. Ideen er kanskje gammeldags, men i all sin enkelhet viste start.me seg å være akkurat det jeg trengte nå.

Dette er en personlig startside der du kan samle og sortere lenkene til nettsider og tjenester du bruker ofte. Det er blitt mange slike sider etterhvert, og selv om nettleseren husker de fleste passordene: Det er litt trøttende å taste inn den samme url'en for hver gang.

Med start.me går det ikke bare raskere å klikke seg inn å de ulike tjenestene. Siden fungerer også som et tankekart og huskelapp. Står jeg fast i researchen føles det godt å ha en fullstendig oversikt over de beste kildene til informasjon rett foran seg.

Enda bedre: Du kan dele siden med teamet ditt.

En fin bonus er at man også kan embedde for eksempel tabeller eller nyhetsfeeder rett på siden. Og for meg som aldri kan komme for sent til studio er den store klokken et nydelig tilvalg.

2/ Nyhetsbrev fra Morningbrew

En typisk privat epostkonto flyter over av nyhetsbrev fra omtrent alle stedene du er kunde. Derfor har jeg et ambivalent forhold til å abonnere på nyhetsbrev. Det føles fort som spam.

Samtidig er mailene jeg får fra New York Tmes og Washington Post blitt gode nyhetskilder. Mellom valgene i usa er det gjerne den veien jeg finner frem til avisene - ikke appene, til tross for at jeg har dem på førstesiden på mobilen. De kløktig sammensatte mailene pirrer altså nygsjerrigheten min mer enn det å faktisk åpne appene.

Slik ble Ingeborg Volans møte med Ryan Duffy fra Morning Brew interessant. Selskapet gjør det stort på nyhetsbrev og utvider nå virksomheten med stadig flere produkter.

Nå tester jeg ut selve hovedproduktet, som viser seg å være en god og oversiktlig gjennomgang av det siste døgnet med businessnyheter fra USA. Det eneste som er litt kjedelig er at mailen kommer et stykke ut på dagen på grunn av tidsforskjellen.

Dagens nyhetsbrev fra Morning Brew

3/ Endelig en forståelig vei til Reddit.

Jeg har lenge ant at Reddit kan være en god kilde til informasjon. Samtidig har jeg opplevd tjenesten som lite tilgjengelig, litt mystisk og kanskje til og med tvilsom. Dermed var sesjonen "Reddit: En uutnyttet gullgruve for journalister" et must.

NRKs Eirik Solheim la intervjuet akkurat der jeg kunne ønsket meg, og mot slutten stilte han det viktige spørsmålet til Gabriel Sands fra Reddit:

– Hva er ditt beste råd til folk som ikke har prøvd Reddit " før?
– Begynn med telefon-appen. Den er lettere å forstå en desktop-versjonen, sa Sands. Noe sånt.

Så jeg hoppet på det som viste seg å være et godt råd. Det fort gjort å komme i gang med appen. Nå lusker jeg rundt inne på Reddit daglig og har allerede funnet relevante ting jeg ikke ellers hadde snublet over.  Men det tar nok en stund før jeg får finstemt utvalget av grupper jeg følger med på og sånt.

Og da er vi tilbake til nyttårsløftet: En ting er å skru på sin vante radiokanal eller lese den samme nettavisen som i går. Skal du lære noe nytt må du prøve nye ting - over litt tid. Først da vil erfaringen vise om dette er varig vane.

VI får se. Gjetter på en av disse tre nye rutinene blir med meg en god stund fremover?