523 dager

Onsdag ble jeg vaksinert. 523 dager etter at arbeidet med vaksinene startet, var turen kommet hit, til en fyr i en by langt nord i Europa. Samme dag melder enda en ekspert på radioen at «risikoen for en ny smittebølge i Norge er liten».

Bank i bordet, men dette ser rett og slett ut som noe i nærheten av er mirakel, som mange i legemiddelindustrien har påpekt en stund.

523 dager er ikke lenge. Teller du på fingrene kommer du til 10. januar 2020. Det var dagen kineserne postet covid19-genomet på nettet.  Samme dag samlet USAs svar på Camilla Stoltenberg, Anthony Fauci, sitt vaksineteam på kontoret. Slik det blir beskrevet i Bob Woodwards bok «Rage»:

– Let’s start making a vaccine, Fauci directed. Who the hell knows where this is going? So, the center began work right away and launched the vaccine project Moderna later bought that was a positive prospect for a vaccine.

Lenge før Trump blandet seg inn var altså amerikanerne i gang. Og det begynte på myndighetshold før vesle Moderna koblet seg på og kjøpte grunnlaget som var lagt. Ikke lenge etter var giganten Pfizer i gang i samarbeid med den tyske nykommeren Biontech.

Det rekordartede tempoet disse to grupperingene har lagt for dagen er historisk. Det tok bare to-tre måneder før Pfizer og Moderna var klare for  fase 1-studier.

Til sammenligning tok det 20 måneder før vaksinen mot SARS var klar for utprøving i 2003. Og nå, etter at bare 523 dager er gått, er altså store deler av verden i ferd med å bli vaksinert. Pfizer alene har sendt ut 700 millioner doser. Før året er omme skal 3 milliarder doser være produsert.

Alt dette sier noe om hva vi mennesker kan oppnå på kort tid, når vi må.
Her noen flere beviser på det:

  • Da Ålesund brant ble hele byen, 675 bygninger, bygget opp igjen på mindre enn fire år.  Og  vi snakker ikke nødløsninger - resultatet var Norges nest vakreste by.
  • Da Sovjetunionen blokkerte tilførselen av forsyninger til Vest-Berlin ble tomillioners-byen forsynt via luften med til sammen 277 000 flighter i 463 strake dager.
  • Det vi i dag kjenner som Visa-kortet ble utviklet på bare 90 dager av Dee Hock i Bank of America
  • Eiffeltårnet ble bygget på to år og to måneder (795 dager) og var i 40 år verdens høyeste bygning.  
  • Empire State Building ble bygget ferdig på enda kortere tid. 410 dager, tok det.
  • Det tok 491 dager bygge det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter, Pentagon. Og det skjedde midt under krigen
  • Og til slutt: På LinkedIn minner min tidligere kollega Øivind Johannessen om at det bare tok 250 dager å etablere TV 2. Da bygget Øivind og co en tv-stasjon i seks etasjer fra scratch, komplett med studioer, sendenettverk og 142 ansatte.

Inspirerende greier, sant? Hva med klimakrisen? Hvor raskt klarer vi å levere fornybar energi til alle på hele jordkloden?