Hvor blir det av elflyene?

Like før pandemien traff oss flagget Avinor ambisjoner om en elfly-rute mellom Bergen og Stavanger, med oppstart allerede i november 2023. Halvannet år senere henger oppstartsdatoen i en tynn tråd.  Fordi flere av elfly-selskapene sliter med branner, konkurser og andre tilbakeslag.

Men drømmen elfly er langt fra død. Den er bare utsatt. Her tar jeg frem og oppdaterer en twittertråd jeg laget den gangen.

1/ Norges første elfly

Norges første elektriske flygning skjedde 18. juni 2018, med Avinors Pipistrel Alpha Electro.  Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen var pilot og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var passasjer.

Avinorsjef Dag Falk-Petersen og samferdselsminister Ketil Solvik Olsen 18. juni 2018. Foto: Avinor


2/ Styrten

I august 2019  styrtet Avinors fly utenfor Arendal, med Dag Falk-Petersen bak spakene. Motoren stanset. Falk-Petersen gjorde en vellykket nødlanding. Han og statssekretæren som var passasjer kom fra ulykken med skrekken.

OPPDATERT: Sommeren 2020 fikk produsenten Pipistrel godkjent oppfølgerflyet Velis Electro, med en rekkevidde på 100 kilometer. Avinor har bestilt ett av disse flyene som erstatning for det som havarerte. Totalt skal det være  solgt 60 fly av denne nye, oppgraderte modellen, stort sett til flyskoler.

Velis erstatter sin lillesøster Alpha. Foto: Avinor


3/ eFlyer fra Colorado

Colorado-baserte BYE AEROSPACE tester ut eFlyer, med to og fire seter. Det norske selskapet OSM Aviation har bestilt 60 fly til skoleflygning. Målet er at flyet skal få sin godkjenning i 2020.

OPPDATERT: eFlyer 2 og 4 er fortsatt under utvikling og produsenten samarbeider med amerikanske luftfartsmyndigheter om godkjenning. Samtidig har selskapet nettopp lansert planene om eFlyer 800 - som skal driftes av helelektriske turbopropmotorer. Det første testflyet er under produksjon nå.

Foto: eFlyer


6/ Alice fra Israel

Israelske EVIATION viste fram el-flyet "Alice" i Paris sommeren 2019.  9 passasjerer og rekkevidde på 1000 km. Flyselskapet Cape Air har bestilt et tosifret antall fly til 2022. Skal fly rike amerikanere til hytten.

OPPDATERT: En eksplosjonsartet batteribrann skal ha ødelagt den første versjonen av Alice under testing på bakken. Dette har skapt problemer for Eviation, som nå har flyttet sin virksomhet til USA. Selskapet har også droppet tyske Siemens som motorleverandør og satser nå utelukkende på amerikanske Magnix. Utviklingen av flyet fortsetter for fullt og planen er nå at første testflight skal gjennomføres dette året.


7/ Hybrid fra LA

AMPAIRE i Los Angeles gjør Cessna-fly om til hybridfly, der én av to motorer er elektrisk. Flyet har 6 seter, bruker 55 % mindre energi og har en rekkevidde på 320 km. Kan være i kommersiell bruk fra 2021.

OPPDATERT: 22. november i fjor gjennomførte Ampaire en vellykket prøveflygning mellom to øyer på Hawaii, etterfulgt av månedlige testturer. Los Angeles-selskapet Surf Air Mobility kjøpte i februar kontroll over Ampaire for mer enn 100 millioner dollar. Surf Air har fra før sikret seg en bestilling på 110 eFlyer-fly, se over. Ampaire har også gått inn i et bærekraftsamarbeid i Storbritannia kalt 2ZERO. Målet er å rydde vei for selskapets nåværende fly - og en fremtidig 19-setersmodell basert på Twin Ottere.

Foto: Ampaire


8/ Ambisiøse sjøflykonger

HARBOUR AIR i Vancouver skal bygge om alle sine sjøfly til el-fly i samarbeid med MagniX. Eldre fly som Havilland Beaver, Twin Otter og Cessna skal konverteres.

OPPDATERT: Selskapet gjennomførte sin første, vellykkede testflight i desember 2019. Nå er den sveitsiske batteriprodusenten H55 kommet med i samarbeidet. Det gjennomføres kontinuerlig testflighter med mål om godkjenning fra canadiske myndigheter. Men selskapet er åpne om at de har hatt problemer - både med motorene og batteriene som tidligere er brukt. 


10/ De som tenker større

Lavprisselskapet EasyJet samarbeider med amerikanske Wright Electric om det som skal bli et 180 seters fly innen 2027. EasyJet ser for seg London - Amsterdam som en ideell strekning for el-fly.

OPPDATERT: Dette prosjektet handler først og fremst om å utvikle en kraftig, elektrisk motor mens utformingen av selve flyet kommer senere. Og for fire uker siden sendte Wright Electric ut en pressemelding om et viktig gjennombrudd: De klarer nå å konvertere batteristrømmen fra DC til AC, noe som er en forutsetning for å oppnå en såkalt "krafttetthet" på 30 kw/kg. Det vil være det dobbelte av hva som er mulig i dag og kan bidra til en vektreduksjon som tilsvarer 5-10 ekstra passasjerer.  Målet for oppstart er flyttet fra 2027 til 2030.


11/ De som ga opp

Airbus, Rolls Royce og Siemens samarbeider om hybridprosjektet E-Fan X der en eller to elektriske motorer monteres på en BAe 146, som er et ganske stort fly.

OPPDATERT: Dette prosjektet ble droppet i april i fjor og kom aldri i luften.


12/ De som gikk  tom for penger

Det er altså stor optimisme I bransjen, men dette er ikke enkelt. For to år siden lovet Zunum aero et elektrisk, 12-seters fly innen få år. I sommer (2019) gikk selskapet tom for penger og måtte si opp mange ansatte.

OPPDATERT: Zunum aero fikk ikke tak i penger og er nå nedlagt.


12/ Dronekrigen

Til slutt: En bråte selskap prøver seg på droneakgige taxier. Google-gründer Larry Page har fått med seg Boeing i KITTY HAWK. De utvikler Cora for to personer og enmannsflyet Flyer.

OPPDATERT: Kitty Hawk har slitt med branner og andre startproblemer. I mai saksøkte prosjektet en tidligere ansatt for å stjele forretningshemmeligheter før han meldte overgang til konkurrenten Archer Aviation.  Archer på sin side, som utvikler sin egen dronetaxi avviser beskyldningene.

I februar ingikk Kitty Hawk et "innovasjonssamarbeid" med danske Falck om å utvikle bemannede ambulansedroner i fremtiden.

Foto: Falck

13/ Uber og ut?

Boeing utvikler samtidig luft-taxier for Uber. Første prøveflygning skjedde i januar og målet er å være klar i 2023.

OPPDATERT;  Pandemien har tvunget Uber til å selge unna sitt lufttaxikonsept Elevate. Kjøper er det litt hemmelighetsfulle selskapet Joby Aviation.

Selv om ingen av drone-prosjektene er i drift ennå, så er konkurransen beinhard. Totalt skal 186 ulike selskap jobber med å utvikle dronefartøy verden over - eller "eVTOL" som det kalles. En forkortelse som står for "electric vertical takeoff and landing."

14/ Du kommer deg ikke videre helt uten Widerøe?

NY! Sist men ikke minst: Widerøe deltar i et prosjekt samen med Rolls Royce om utvikling av nullutslippsfly. Målet med prosjektet er å erstatte Widerøes flåte av fossildrevne fly på kortbanenettet - kanskje allerede fra 2025.

15/ Supersoniske fly fra Boom. Virkelig?

Lenge før klimadebatten dro seg til jobbet flere selskap med å komme opp med en slags Concorde 2.0. Boeing har allerede gitt opp dette løpet på grunn av klimakostnadene, men Denver-baserte Boom gir seg ikke. Selskapet hevder de innen 2029 skal ha klart et supersonisk fly som kan drives av planter og avfall. Flyet får 88 seter og skal kunne fly fra USA til Europa på 3,5 timer. United Airlines har allerede bestilt 15 utgaver.

Foto: Boom Technology