Hvordan går det med Trump-bølgen i Europa?

I dag er det fire måneder siden angrepet på kongressbygningen i Washington D.C. bidro til å feie Donald Trump og Trumpismen ut av nyhetsbildet. I vakuumet som oppstod holder Trumps allierte i Europas fortsatt stand

Trump-tilhengerne som stormet den amerikanske nasjonalforsamlingen sjokkerte en hel verden. Den dødelige volden den dagen fikk en god håndfull republikanere til vende Trump ryggen. Ti av dem stemte for riksrett.

I Europa fikk lederne for kontinentets høyreradikale partier en utfordring da de skulle kommentere hendelsen. Flere av dem hadde som Trump nektet å innrømme at Joe Biden hadde vunnet valget. Nå måtte de finne en balanse mellom den Trump-beslektede populismen de var kjent for og en slags fordømmelse av mobben på Capitol Hill.

I dagene etter ventet jeg spent på de første meningsmålingene. Var hendelsen sjokkerende nok til å flytte på velgere i Europa? Ville fraværet av Trump i alle kanaler gjøre noe med styrkeforholdene på ytterste høyre i Europa?

Jeg fulgte målingene i 12 land og etter noen uker var svaret ganske tydelig: Angrepet på kongressen og den påfølgende tausheten fra Donald Trump hadde ingen umiddelbar effekt på oppslutningen til Europas store, høyreradikale partier.

Hvis vi derimot vurderer de fire månedene som er gått under ett, blir det tydelig at "Trump-partiene" i Tsjekkia og Nederland etterhvert har mistet oppslutning.


Så er spørsmålet om utviklingen i Tsjekkia og Nederland har noe med Trumps fall å gjøre. "Fader" Trump-bølgen ut, liksom?

Neppe.

I Tsjekkia er den styrtrike statsministeren Andrej Babis i trøbbel, mistenkt for å sause sammen private forretninger, statlige subsidier og rollen som politiker. Han har altså skapt trøbbel for seg selv, men ekkoet av Trump er likevel til stede: Babis avfeier anklagene som en heksejakt.

I Nederland gikk gammelpopulisten Gert Wilders på en smell. Han begynte valgkampen med gode målinger på 15-16 prosent men endte med et valgresultat på 10,8 prosent. Heller ikke her kan det knyttes noen linjer til Trump. Wilders nedtur faller sammen med to andre høyrepopulistiske partier på veg opp.

Denne posten blir oppdatert. Bilde: Tyler Merbler, https://www.flickr.com/photos/37527185@N05/50812356151/ Kilder: Politico, Twitter, EU Observer, APA, QZ.