Oppsving for ytre høyre i Europa

Etter stormingen av kongressbygningen i USA begynte jeg å loggføre oppslutningen til Trumps søsterpartier i Europa. Hvordan ville de og velgerne reagere på dramatikken?

En gang i fjor slapp jeg litt tak i dette, men nå er tabellen oppdatert. Og det har skjedd en del siden sist:

I Italia er Giorgia Meloni fra Fratelli d'Italia blitt statsminister. Hun har tatt med seg Matteo Salvini fra Lega som visestatsminister. Sammen med Victor Orban i Ungarn og Andrzej Duda i Polen er denne trioen i en klasse for seg blant ytre høyre-partiene i Europa.

Det som skjedde med Trump og Kongressen har ikke gått ut over oppslutningen.

Giorgia Meloni under en forestilling i Teatro alla Scala i 2022. EUs president Ursula von der Leyen i bakgrunnen.

Så kommer en gruppe politikere som opplevde nedtur, tilfeldig eller ikke, i månedene etter at verden lot seg sjokkere av 6, januar 2021. Men som har snudd trenden.

* I Slovenia var Janez Jansa statsminister da kongressen og i sine første kommentarer valge han å si at "antifa er like ille" som kongresstormerne. Halvannet år senere tapte han valget og gikk av. Etter det har Jansa klatret på meningsmålingene. Han har i dag høyere oppslutning enn han hadde i januar 2021.

* I Tsjekkia tok Andrej Babis klar avstand fra stormingen av Kongressen. Samme høst tapte han valget og gikk av som statsminister. Etter det har han sakte men sikkert opplevd oppgang på meningsmålingene. Det må skrives ut nyvalg i Tsjekkia en gang før oktober 2025.

* I Frankrike tapte Marine le Pen oppslutning og tapte i 2022 sitt andre presidentvalg. Nå har Jordan Bardella overtatt partiet.

* I Nederland har Gert Wilders problemer med å finne tilbake til gamle høyder. I Belgia holder Vlams Belang seg noelunde stabilt.

* Også Sverigedemokraterna holder seg forbløffende stabilt, rundt 20-tallet, nesten uansett hva som skjer. Partiet har ikke opplevd endringer etter at det gikk inn som en del av det parlamentariske grunnlaget for regjeringen til Christer Petterson.

* Sist, men ikke minst. Mest oppsiktsvekkende er kanskje oppsvinget til tyske AfD, som etter en nytt hopp på målingene i sommer har DOBLET sin oppslutning siden 2021.

Oppsummert har 8 av de 13 partiene på listen like stor eller større oppslutning nå, enn de hadde da Kongressen i USA ble stormet og Trump var ferdig som president.

De fem siste partiene har mindre oppslutning; Lega, Geert Wilders/PVV, Tom van Grieken/Vlams Belang og i Frankrike: NR og  nykommeren Eric Zemmour.