Sponsorene røper: Fotball-EM vender seg østover

Første omgang av EMs åpningskamp var så kjedelig at jeg ble sittende å se på reklameskiltene. Og gitt den ørkesløse balltrillingen til Italia og Tyrkia kunne årets arenasponsorer fortelle en vel så spennende og dramatisk historie på sidelinjen: Om hvordan verden snur seg fra vest til øst.

Argentinas Jorge Burruchaga setter inn det avgjørende 3-2 målet mot Vest-Tyskland under VM-finalen i 1986. Selskaper som Opel. JVC og Canon er med på å finansiere moroa.

EM og VM har alltid vært en "premium" tv-opplevelse: Verdens beste spillere, fullsatte, spektakulære arenaer og jordklodens mest prestisjefylte brands på plass langs sidelinjen. I 1986 var det blant annet videospillere fra JVC, film fra Fuji og sigaretter fra Camel som ble markedsført.

Du verden så mye som har endret seg.

VHS-spillerne fra JVC er for lengst borte. Tobakksreklame er avleggs og ingen bruker film til gammeldagse fotoapparat. (Artig funfact: Fuji Films var VM-sponsor så sent som  i 2006).

Embed from Getty Images

I 2021 er det nye produkter som dominerer. TikTok er så vidt jeg vet det første sosiale mediet som kjøper reklameplass under et stort mesterskap. At Justeat.com og Booking.com har kastet seg på sier også litt, både om den digitale økonomien og pandemien. Samtidig er noe som før: Coca Cola er med, akkurat som i 1986. Og Heineken er årets representant for bryggeribransjen.

Å profilere seg for hele verden samtidig er ekstremt kostbart. Derfor kan utvalget av arenasponsorer leses som en indikator på hvem som har sterkest vekst, sterkest dominans og/eller størst ambisjoner.

Og det er når vi sjekker hvor disse selskapene kommer fra at det blir virkelig interessant.

Se på tabellen over. Under VM i 1986 dominerte selskap fra USA og Japan, verdens to største økonomier. I dag har Kina tatt over. De japanske selskapene er helt borte fra listen og den amerikanske tilstedeværelsen er mindre. Til gjengjeld har nederlenderne steppet opp.

Halvparten av sponsorne kommer nå fra den delen av verden som den britiske historikeren Peter Frankopan kaller for "Den nye silkeveien". Den andre halvparten kommer fra de tradisjonelt "vestlige" landene. I 1986 var 11 av 12 selskaper fra Vesten.

Så får vi se da. Om ikke vinneren av turneringen blir en av de vante traverne, i alle fall.

(Første gang publisert 12. juni 2021)