Hvilken uke er det egentlig?

Av og til gjør bittesmå ting meg kjempeglad. Dette trikset må bare deles.

På jobb bruker jeg et lite regneark med en liste over faste studiogjester. Noen kommer i partallsuker, andre i oddetallsuker. Regnearket hjelper meg å holde oversikten.

 Men hvem våkner opp om morgenen og tenker at "i dag er det jammen partallsuke gitt"!?

Joda, jeg vet at uketallet finnes i kalenderen på Macen. Eller var det på iPhonen? Husker ikke, jeg tar feil hver gang, Så i stedet for å lete fant jeg heller ut hvordan man kan få opp uketallet direkte i Google regneark.

Slik gjør du.

  1. I rute A1 skriver du =TODAY(). Koden vil alltid sette inn dagens dato i den ruten.
  2. I rute B1 skriver du =WEEKNUM((A1);21)

Bingo. Nå har du alltid dato og ukenummer der i regnearket.

 

Den første delen av koden er selvforklarende. WEEKNUM gir deg ukenummeret for datoen du oppgir i parentesen. Her er datoen i parentesen det samme som til enhver tid står i rute A1.

Men så er tallet bak semikolonet viktig, hvis dette skal bli riktig.

For som på så mange andre områder surrer amerikanerne veldig med ukenummer. De mener, i motsetning til oss europeere, at uke 1 begynner med uken som inneholder 1. januar. Dermed mener de at uken vi nå er inne i (dette blir skrevet fredag 19. november 2021) er uke 47, mens det faktisk er uke 46 her i Europa.

Vi europeere mener nemlig at uken som inneholder den første torsdagen i året er uke 1. Og så mener vi, så klart, at uken begynner på en mandag. Mens amerikanerne mener uken begynner på søndag. 

Begge disse tingene blir satt til europeisk standard (system 2) når du skriver "21" til slutt i koden.

Men du trenger ikke dette i et Google-regneark, sier du?

Da er det så fint at nettet er fullt av småprogrammer som automatisk kan trekke data fra Google regneark. Her har jeg brukt Datawrapper for å legge datoen øverst på startsiden min - den smågeniale siden jeg forresten skrev om før sommeren.