Hvordan går det med Trump-bølgen i Europa? (2)

Før sommeren postet jeg en oversikt over hvordan det hadde gått med Donald Trumps europeiske forbundsfeller etter 6. januar 2020. Det var dagen Capitol ble stormet i Washington D.C., dagen det ble tyst fra USAs 45. president.

Som jeg poengterte i den opprinnelige posten, voldsbruken den dagen ble et dilemma for Trump-partiene i Europa. Lederne valgte ulike måter å balansere sine kommentarer på. De var sikkert like spente som alle andre på hvordan det ville gå med den høyrepopulistiske bølgen etter Trump. Dette er partier som hadde plassert seg tett opp mot amerikanerens retorikk.

Snart ett år senere viser snittet av meningsmålingene at situasjonen er omtrent som den var. Flertallet av "Trump-partiene" i Europa har omtrent samme oppslutning i dag som i januar.

Og de partiene som har mistet velgere - de har mistet dem til andre på ytre høyre fløy. Den oppdaterte tabellen under forteller sin egen historie. Så følger noen linjer om de tydligste endringene.

Frankrike

Det nærmer seg valg i Frankrike og mens de fleste har regnet med en ny duell mellom Marine LePen og president Macron, så har en ny aktør meldt seg som en alvorlig trussel mot sistnevnte. Eric Zemmour, en 63 år gammel, skandalisert tv-programleder har på enkelte målinger hatt større oppslutning enn LePen. Zemmour står lenger til høyre enn LePen, med oppsiktsvekkende meninger om homofile, kvinner og innvandrere.

Embed from Getty Images

Tsjekkia

I Tsjekkia hentet partiet til høyrepopulist, riking og statsminister Andrej Babis seg inn igjen på målingene etter en katastrofal vår. Men da tsjekkerne gikk til valgurnene i oktober var sluttspurten akkurat ikke nok. Babis tapte valget for sentrum-høyre-alliansen "SPOLU", tre partier som nå er i ferd med å danne en koalisjonsregjering med Petr Fiala som statsminister.

Italia

Populistpartiet Lega, med Matteo Salvini i spissen, var Italias største parti på målingene i januar. En måned senere gikk Lega inn i Mario Draghis regjering - og siden har oppslutningen falt. Samtidig har Fratelli d'Italia, ledet av Giorgia Meloni, vokst markant på målingene. Fratelli blir i likhet med Lega ansett som høyre-populistisk,  med visse bindinger til neo-fascismen.

Østerrike

Jörg Haiders gamle parti FPÖ var fortsatt preget av den såkalte Ibiza-skandalen da Trump-årene tok slutt. Under valgkkampen i Østerike ett år tidligere ble partiets daværende leder filmet mens han forhandlet om pengestøtte fra russerne. Oppslutningen raste fra 26 til 16 prosent og omtrent der lå partiet i januar i år. Siden har det gått oppover og at partiets leder Norbert Hofer trakk seg i sommer har ikke dempet veksten.

Embed from Getty Images